Low carb diety
Low carb je systém stravování, který omezuje množství sacharidů, nejčastěji do 120-150g za den. Toto množství ale není přesně stanoveno. Důvody vedoucí zájemce o toto stravování jsou různé.
Zdravotní důvody. Typickým příkladem jsou záněty střevního traktu či syndrom dráždivého tračníku, kdy se vylučují některé zdroje sacharidů. Z jídelníčku jsou tak vyloučeny obiloviny, luštěniny a některé ovoce.
Touha po přirozenosti. Tento argument je používán ve vztahu k paleo dietám - způsob stravování lovců a sběračů. Princip tohoto stravování je ten, že se konzumuje pouze to, co si sběrač ulovil nebo našel, tzn. maso a ryby, hmyz, měkkýši, planě rostoucí rostliny a jejich plody, med. Strava neobsahovala obiloviny, luštěniny a všechny produkty z nich vyráběné. Prezentovaný systém paleo stravování v dnešní době je postavený na kvalitním mase, vejcích, zelenině, ořeších a semenech a velmi malém podílu ovoce. Je důležité stanovit správné poměry makroživin, rozdělení jídla v průběhu dne a poměry jednotlivých skupin potravin.
Podpora fyzické výkonnosti. Existuje přesvědčení, že nízkosacharidový způsob stravování je výhodný pro některé sportovní aktivity.
Ať už je důvod k low carb jakýkoliv, je potřeba snížit podíl sacharidů, zvýšit podíl tuků (ořechy, semena, oleje, tučné maso a mléčné výrobky) a zvýšit příjem vlákniny.
Low carb diety šetří slinivku, snižují riziko zánětlivých onemocnění, zvyšují příjem živočišných bílkovin, tzn. vyšší zátěž na játra a navyšují objem tuků ve stravě.
Pokud budete mít zájem o sestavení jídelníčku nízkosacharidového stravování, napište mi, ráda poradím :-)