Předsevzetí 2024

11.01.2024

Dala si většina z vás do nového roku předsevzetí, že zhubne, nebo bude jíst zdravě? Počátek ledna k tomu láká. A mnoho z nich se týká zrovna těchto dvou věcí. Důležité je, nastavit si reálné cíle, protože jedině tak se doberete výsledku. Dám vám pár tipů, jak toho dosáhnout.


1. Omezte tekuté kalorie, jako je alkohol, sladké pití a doslazování nápojů. Zkuste pít jen vodu a čaje. Pitný režim ovlivńuje pocit sytosti a hladu.


2. Jezte více zeleniny a ovoce. 400g zeleniny a 200g ovoce. Zdá se toho hodně, ale nemusí být jen čerstvá. Můžete být pečená, nebo v polévce.


3. Dbejte na to, aby každé jídlo obsahovalo bílkoviny, komplexní sacharidy a vhodný tuk. Bílkoviny sytí nejvíc, najdete je v libovém mase, v rybách, ve vejcích, v mléčných výrobcích a taky v luštěninách.


4. Vláknina je důležitá. Zařadíme tedy zeleninu, ovoce, celozrnné pečivo a luštěniny.


5. Rozhodně omezte průmyslově zpracované potraviny!


6. Snažte se hýbat. Denně minimálně 30 minut. Může to být cokoliv, svižná procházka, jóga, pilates, běh...


7. Rozhodně odpočívejte, dbejte na dobrý spánek, protože ten se odrazí na produkci hormonů, které ovlivńují řízení chutí a hladu.


8. Hledejte inspiraci k nutričně výhodnějším receptům.


9. Berte na vědomí, že zdravé hubnutí je pomalý proces a zkuste být trpěliví. 


10. Jídlo si rozdělte do 3-5 porcí a jezte tak, jak vám vyhovuje. Větší porce a méně často? Nebo musíte mít svačinky?  Neuzobávejte bokem, jídlu věnujte pozornost a jezte pomalu. A rozhodně nemusíte dojídat!


11. Čtěte obaly potravin, platí, že čím kratší složení, tím lepší. Pokud nerozumíte výčtu surovin na obale, nechte takový výrobek v regálu. Nenechte se nachytat na fit nebo protein názvy. Nezaručují vhodnost a ani kvalitu.


12. Jídlo na talíři si snadno poskládáte pomocí Zdravého talíře. Tzn. že půl talíře má tvořit zelenina, čtvrtina talíře bílkovina a čtvrtina příloha. 


13. Lidé většinou málo konzumují ryby. Měla by se objevit 2-3x v týdnu. Zkuste kvalitní sardinky nebo lososa. Ryby jsou zdrojem důležitých kyselin EPA a DHA, které si tělo nedokáže vytvořit samo.


14. Jídelníček i nákupy vždy plánujte. Sníží se tím i plýtvání potravinami.

Vytvořte si webové stránky zdarma!